ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΜΗΝΥΜΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΡΓΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
   
  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
 

Εκκλησία Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτη

Κάπου στα δυτικά του χωριού και στις όχθες ενός παραπόταμου που διασχίζει το χωριό, βρίσκεται κτισμένη η εκκλησία της κοινότητας του Αγίου Θεοδώρου, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για το πότε κτίστηκε ο ναός, παρά μόνο από επιγραφές που υπάρχουν στις άγιες εικόνες του εικονοστασίου, φαίνεται να ανάγεται περί τέλος του 18ου αιώνα.

Είναι σχετικά απλή εκκλησία, ορθογώνιου τύπου κατασκευασμένη και ξυλόστεγη. Έχει την άνεση να φιλοξενήσει περί τους εκατόν πενήντα πιστούς.

Εξωτερικά είναι πετρόκτιστη και το πλάτος του εξωτερικού τοίχου, είναι σχεδόν ένα μέτρο. Πριν περίπου τριάντα χρόνια, επειδή ο ναός εθεωρείτο μικρός, επεκτάθηκε. Το δε καμπαναριό του ναού, είναι ψηλό, καμαρωτό με μια καμπάνα στο εσωτερικό του, που ηχεί με το τράβηγμα σχοινιού, κάθε Κυριακή και γιορτή. Ο περίβολος του ναού είναι πολύ μικρός και περιορισμένος. Το δάπεδό του, από τη νοτιοδυτική πλευρά είναι πλακοστρωμένο και από την βορειοανατολική είναι τσιμεντωμένο.

Ο ναός εσωτερικά είναι πολύ απλός, χωρίς τοιχογραφίες και το τέμπλο του απλό, κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου. Στο τέμπλο υπάρχουν δύο πύλες, η ωραία (κεντρική) πύλη και η βόρεια (δεξιά) πύλη. Από τις οκτώ άγιες εικόνες που το πλαισιώνουν, οι τέσσερις είναι πολύ παλαιές, του έτους 1890, ενώ οι υπόλοιπες είναι νεότερης κατασκευής. Τα ψαλτήρια του ναού είναι ξύλινα, απλά, πρόσφατης κατασκευής, καθώς και ο δεσποτικός θρόνος. Δεν διαθέτει γυναικωνίτη, είναι απλός επίπεδος ναός και διαχωρίζεται δια μέσου του εικονοστασίου, το ιερό από τον κυρίως ναό.

Η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, βρίσκεται στο εικονοστάσιο μαζί με τις άλλες άγιες εικόνες και τυγχάνει αρχαιολογικής αξίας.

Τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη, η κοινότητα Αγίου Θεοδώρου, τιμά στις 8 Φεβρουαρίου όπου γίνεται και η λιτάνευση της άγιας εικόνας του. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου, τιμά επίσης με την παρουσία του και ο Μητροπολίτης Μόρφου.