ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΜΗΝΥΜΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΡΓΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
   
  ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ
 
Έθιμα των Χριστουγέννων

Κατά την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, παρατηρείται μεγάλη δραστηριότητα στα νοικοκυριά όλης της Κύπρου.

Το ίδιο γίνεται και στα νοικοκυριά της κοινότητας του Αγίου Θεοδώρου Σολέας. Οι προετοιμασίες στη κοινότητα περιλαμβάνουν γενική καθαριότητα, γυαλίσματα, τακτοποίηση των επίπλων και το ψήσιμο των παξιμαδιών.

Την ημέρα των Χριστουγέννων ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία. Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, ο κόσμος μεταλαμβάνει των αχράντων μυστηρίων και όταν βγουν από την εκκλησία ανταλλάσσουν ευχές. Μετά όλοι πάνε στα σπίτια τους και κάθεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι για να φάνε τη γαλοπούλα με τον τραχανά (παραδοσιακό φαγητό), μέσα σ’ ένα χαρούμενο, ευχάριστο, οικογενειακό περιβάλλον.

Έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Η βασιλόπιτα ψήνεται από τις νοικοκυρές παραμονές της Πρωτοχρονιάς και είναι σαν μεγάλη τούρτα γλυκίσματος, μ’ ένα νόμισμα για τον τυχερό της πρώτης μέρας του χρόνου.

Την Πρωτοχρονιά ο κόσμος θα πάει στην εκκλησία, για να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία του Αγίου Βασιλείου και μετά όταν τελειώσει και όλοι βγουν από την εκκλησία θα ανταλλάξουν ευχές.

Την Πρωτοχρονιά παίζουν επίσης διάφορα τυχερά παιχνίδια με τραπουλόχαρτα ή ζάρια σε στενό οικογενειακό κύκλο. Παραδείγματος χάριν παίζουν «τριανταένα», «ρήγα», και «ζάρια».

Σήκωσες

Οι σήκωσες αρχίζουν από την Κυριακή της Απόκρεω και συνεχίζονται την επόμενη Κυριακή της Τυροφάγου. Συνήθως αυτές τις δυο Κυριακές και ιδίως την Κυριακή της Τυροφάγου, ο κόσμος μασκαρευόταν και τριγυρνούσαν σε φιλικά σπίτια. Εκεί διασκέδαζαν τον κόσμο με αστεία, χορούς και τραγούδια.

Έθιμα της Λαμπρής

Κυριακή των Βαΐων: Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές παίρνουν κλωνάρια ελιάς στην εκκλησία, για να μείνουν εκεί και μετά την Λαμπρή μέχρι την ήμερα της Πεντηκοστής, οπότε η ελιά αγιάζεται και θα την πάρουν στο σπίτι τους για το κάπνισμα.

Αγία Εβδομάδα: Την Μεγάλη Πέμπτη στήνουν μέσα στην εκκλησία πάνω σ’ ένα τραπέζι ομοίωμα σταυρού με το Χριστό πάνω, ενώ στα δεξιά και αριστερά βάζουν ομοίωμα του αποστόλου Ιωάννη και της μητέρα του Χριστού.

Όλοι οι χωριανοί πάνε στο εσπερινό και προσκυνούν τον τίμιο σταυρό και ακούνε τα 12 ευαγγέλια, για τα πάθη, την σταύρωση και το θάνατο του Χριστού.

Την Μεγάλη Παρασκευή είναι ο επιτάφιος και κοπέλες και νέοι ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο, ενώ τρεις κοπέλες ντυμένες μυροφόρες, ραίνουν το νεκρό σώμα του Χριστού με μύρα, αρώματα και άνθη.

Τις μέρες πριν την Λαμπρή, οι νοικοκυρές κάνουν τα σισαμένα κουλούρια και παξιμάδια τους, καθώς επίσης και τις περίφημες «φλαούνες», ενώ το Μεγάλο Σάββατο βάφουν τα κόκκινα αυγά, τα οποία θα τσουγκρίσουν μετά την Ανάσταση.

Η Ανάσταση

Τα Μεσάνυχτα του Σαββάτου κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες για ν’ αναγγείλουν την χαρούμενη είδηση της Αναστάσεως του Κυρίου και να καλέσουν όλους τους Χριστιανούς να πάνε στην πιο χαρούμενη λειτουργία της Χριστιανοσύνης.

Στο προαύλιο της εκκλησίας είναι αναμμένη μια μεγάλη φωτιά, η «Λαμπρατζιά». Μετά τα μεσάνυχτα ο παπάς λέει το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανασπέρου φωτός» και μετά τον Καλόν Λόγο, ενώ συγχρόνως βγαίνει από την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες για την λιτανεία. Όλος ο κόσμος ανάβει τα κεριά του, τις λαμπάδες του από το Άγιο φως της Αναστάσεως και βγαίνουν όλοι έξω.

Μετά την λειτουργία της αναστάσεως και όταν όλοι οι Χριστιανοί «πασκάσουν», κοινωνήσουν των Αχράντων μυστηρίων, επιστρέφουν στα σπίτια τους. Εκεί τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά λέγοντας τις ευχές: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ. Τρώνε τη σούπα αυγολέμονη ή τραχανά, αυγά και φλαούνες.

Την Κυριακή μετά τη λειτουργία της αγάπης και όταν επιστρέψουν πάλι στο σπίτι, θα ψήσουν το πατροπαράδοτο «Αρνί στην σούβλα» για να διασκεδάσουν την μεγάλη ημέρα της Λαμπρής όλοι μαζί. Μετά το φαγοπότι τραγουδούν, χορεύουν και διασκεδάζουν με Κυπριακούς χορούς και τραγούδια.

Το απόγευμα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στον περίβολο της εκκλησίας ή την κεντρική πλατεία του χωριού, που περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιγνίδια. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και την Δευτέρα και την Τρίτη της Λαμπρής.

Η εβδομάδα που ακολουθεί και ονομάζεται της Διακαινησίμου, είναι εβδομάδα Χαράς, Αγαλλίασης και Συναδέλφωσης.