ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΜΗΝΥΜΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΡΓΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
   
  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
 

O Άγιος Θεόδωρος Σολέας είναι ένα, όμορφο, γραφικό χωριό, κτισμένο στις παρυφές της οροσειράς του Τροόδους. Απέχει πενήντα χιλιόμετρα από την Λευκωσία.

Η έλλειψη συχνής συγκοινωνίας, ανάγκασε τους νέους να εγκαταλείψουν το χωριό και να πάνε στην πρωτεύουσα, για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι λιγοστοί, μόνιμοι κάτοικοι που παρέμειναν στο χωριό, είναι προχωρημένης ηλικίας. Με σκοπό να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη του χωριού, τον τόπο που γεννήθηκαν, τον τόπο που μάθανε τα πρώτα τους γράμματα, μια ομάδα ανθρώπων, σκέφτηκε να ιδρύσει τον Σύνδεσμο Αποδήμων. Πρωτεργάτες για την υλοποίηση της ιδέας, ήταν οι Ανδρέας Αλεξάνδρου, Νεοκλής Φυλακτού, Ντίνος Θεοφυλάκτου και Ανδρέας Κωνσταντινίδης. Η ιδρυτική συνέλευση έγινε το Μάιο του 1987. Έγινε εγγραφή του Σωματείου στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την ονομασία Σύνδεσμος Αποδήμων Αγ. Θεοδώρου Σολέας. Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο Ανδρέας Αλεξάνδρου.

Με χοροεσπερίδες, συνεστιάσεις και άλλες εκδηλώσεις, προσπαθούν να φέρουν σε επαφή τα νέα παιδιά των αποδήμων του χωριού, να γνωριστούν μεταξύ τους, να γνωρίσουν τις ρίζες τους.
Ταυτόχρονα πρέπει να βοηθήσουν τους κατοίκους του χωριού, να έχουν μια καλύτερη ζωή. Αξίζουν κάτι καλύτερο, στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Ο Σύνδεσμος βοήθησε οικονομικά, στην κατασκευή δρόμου προς την εκκλησία. Για χρόνια οι χωριανοί πήγαιναν στην εκκλησία, που είναι κτισμένη έξω από το χωριό, από ένα μικρό, στενό μονοπάτι. Με χρήματα του Συνδέσμου τοποθετήθηκαν πλάκες στην αυλή της εκκλησίας. Επόμενος στόχος, είναι η απόκτηση κοινοτικού οικήματος, που θα αποτελέσει τον πόλο έλξης και συγκέντρωσης των αποδήμων.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί απόδημοι επέστρεψαν στο χωριό και έκτισαν εξοχικά σπίτια.