Οργανωμένα Σύνολα

Ο Άγιος Θεόδωρος είναι το πιο μικρό χωριό της περιοχής Σολέας.  Οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα δεν ξεπερνούν τους εκατό.

Το Μάϊο του 1972 μια ομάδα νεαρών με πρωτεργάτη τον Ανδρέα Αλεξάνδρου, αποφάσισαν να ιδρύσουν Αθλητικό Σωματείο με την ονομασία   ΑΚΡΙΤΑΣ.

Έμβλημα του Σωματείου είναι ο  “Ακρίτας”.   Ακρίτες ελέγοντο οι άγρυπνοι φρουροί των “άκρων” δηλαδή των συνόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Την ίδια χρονιά ο ΑΚΡΙΤΑΣ  δήλωσε συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Πανσολείου Αθλητικής Ομοσπονδίας (ΠΑΟ)  στην οποία αγωνίζονται όλα τα σωματεία της περιοχής Σολέας.

Στο χωριό δεν υπήρχε γήπεδο.  Δηλώθηκε ως έδρα της ομάδας το γήπεδο του Γυμνασίου Σολέας στην Ευρύχου.  Αυτό δυσκόλευε πολύ την  ομάδα και τους φιλάθλους της.  Την επόμενη χρονιά το 1973 το Διοικητικό Συμβούλιο του  ΑΚΡΙΤΑ  πήρε την μεγάλη απόφαση να κάμει δικό του γήπεδο.  Μεγάλο το κόστος κατασκευής του γηπέδου, μηδαμινοί οι πόροι του Σωματείου.  Τη γη δώρησαν στο Σωματείο τα αδέλφια Σοφία, Μιχάλης, Χρυσόστομος και Χρίστος Γεωργίου.

Με ενέργειες του Δ.Σ του Σωματείου εξασφαλίστηκε οικονομική βοήθεια από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ).  Χωρίς τη βοήθεια του ΚΟΑ ήταν αδύνατη η εκτέλεση του έργου.  Τεχνική βοήθεια για την εκτέλεση χωματουργικών έργων πρόσφερε η Ελληνική Μεταλλευτική εταιρεία Σκουριώτισσας.   Το γήπεδο ήταν έτοιμο σε δύο χρόνια.

Από τη χρονιά 1974-75 η ομάδα του  ΑΚΡΙΤΑ  αγωνίζεται στην έδρα της, κοντά στους λιγοστούς αλλά πολύ δυναμικούς οπαδούς της.

Η πορεία της ομάδας του  ΑΚΡΙΤΑ  στο Πανσόλειο Πρωτάθλημα κρίνεται αρκετά επιτυχημένη.  Για πέντε συνεχείς χρονιές  1977-1982 η ομάδα του  ΑΚΡΙΤΑ  αγωνίστηκε στον τελικό της Ομοσπονδίας.  Δύο φορές το 1981 και 1982 κατέκτησε το κύπελλο.  Τις ίδιες χρονιές κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα της  ΠΑΟ.

Τη χρονιά  1980-81  βραβεύτηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με το κύπελλο Ήθους και Αρετής.

Ο  ΑΚΡΙΤΑΣ  έγινε  “πόλος έλξης”  όλων των χωριανών και ιδιαίτερα των αποδήμων που μένουν μακριά από το χωριό.  Οι επιτυχίες του  ΑΚΡΙΤΑ  έκαμαν γνωστό το χωριό σε όλη την ποδοσφαιρική Κύπρο.  Είχε γίνει φυτώριο ανέλιξης νεαρών ποδοσφαιριστών.  Αρκετοί ποδοσφαιριστές του  ΑΚΡΙΤΑ  αγωνίστηκαν σε ομάδες της  ΚΟΠ.  Όπως ο Πανίκκος Προδρόμου στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, ο Χρίστος Αντωνιάδης στο Διγενή Ακρίτα Μόρφου, ο Λάμπρος Λάμπρου στη ΔΟΞΑ  Κατωκοπιάς, ο  Α. Μανώλη στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου, οι Σ. Δημοσθένους και Κ. Ζαμπάς στην ομάδα του Παγκυπρίου της Νέας Υόρκης (Η.Π.Α.).

Η λαμπρή πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας σταματά το 1998.  Αιτία η φυγή των νεαρών προς τη Λευκωσία για επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί απόδημοι επιστρέφουν στις ρίζες τους, επιστρέφουν στο χωριό.  Ο πρόεδρος Ανδρέας Αλεξάνδρου και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου δραστηριοποιούνται για να αξιοποιήσουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του γηπέδου.  Σε συνεργασία με το  Κοινοτικό Συμβούλιο προγραμματίζονται αρκετές εκδηλώσεις στην κοινότητα.

Ύστερα από μια περίοδο ύφεσης των δραστηριοτήτων των οργανωμένων συνόλων της Κοινότητας μας,  μια ομάδα νεαρών γυναικών με επικεφαλής την κα Ανθούσα Παναγιώτου την κα Χριστιάνα Κωνσταντίνου και την κα Κούλλα Κυπριανού, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του σωματείου “ Φίλοι Αγίου Θεοδώρου Σολέας”.

Η φιλόδοξη πρωτοβουλία της ομάδας αυτής έτυχε αποδοχής από όλους τους κατοίκους, αποδήμους και φίλους την κοινότητας του Αγίου Θεοδώρου Σολέας.

Στις 18/10/2014, η Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών μελών ενέκρινε το καταστατικό το οποίο κατατέθηκε μαζί με αίτηση στον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων.  Στις 29 Απριλίου 2015 ο Έφορος Σωματείων και Ιδρυμάτων ενέγραψε το Σωματείο με την επωνυμία “Φίλοι Αγίου Θεοδώρου Σολέας” με  αρ. μητρώου 4295.

Οι σκοποί του Σωματείου όπως αυτοί διατυπώνονται στο σχετικό άρθρο του καταστατικού, συνίστανται στην ανάπτυξη, ανάδειξη, προβολή και ευημερία της κοινότητας των κατοίκων και επισκεπτών,  μέσα από διάφορες δράσεις και δραστηριότητες,  όπως τις διάφορες πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς  επίσης και την προώθηση της εθελοντικής προσφοράς για κοινωφελείς σκοπούς.

Τον Αύγουστο του 2015 μετά την έγκριση και εγγραφή του Σωματείου,  πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση,  κατά την οποία εκλέγηκε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίστηκε σε σώμα ως ακολούθως:-

α) Γεώργιος Αντωνιάδης – Πρόεδρος
β) Ειρήνη Αλεξάνδρου-Θεοφάνους – Αντιπρόεδρος
γ) Έλενα Χρ. Κούκουρα – Γραμματέας
δ) Χριστιάνα Κωνσταντίνου – Ταμίας
ε) Αθηνούλα Παντελή – Β. Γραμματέας
στ) Σκεύη Γεωργίου – Β. Ταμίας
ζ) Γιανούλλα Πουργούρη – Μέλος

Ως ελεγκτική επιτροπή ορίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση οι:

Γεωργία Φυλακτού και Αντρέας Λεωνίδου.

Το νεοεκλεγέν Συμβούλιο ενεργώντας μέσα στα πλαίσια των σκοπών του σωματείου, οργανώνει κάθε χρόνο σωρεία εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, οι κυριότερες των οποίων είναι:

α) Ετήσια χοροεσπερίδα στο πάρκο της κοινότητας, συνήθως τέλη Αυγούστου-Αρχές Σεπτεμβρίου.
β) Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Λευκωσία.
γ) Πασχαλινή δεξίωση και παιγνίδια στο πάρκο της κοινότητας την ημέρα του Πάσχα.
δ) Αιμοδοσία εις μνήμη των δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, τον Ιούνιο του 2016 στη μεγάλη πυρκαγιά της Σολέας.
ε) Παιγνίδια και άλλες δραστηριότητες την Καθαρά Δευτέρα.

Η Γενική Συνέλευση και η ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται κάθε 2 χρόνια.  Το Σεπτέμβρη του 2017, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με την ακόλουθη σύνθεση.

 1. Γεώργιος Αντωνιάδης, Πρόεδρος
 2. Ειρήνη Θεοφάνους, Αντιπρόεδρος
 3. Έλενα Χρ. Κούκουρα, Γραμματέας
 4. Σκεύη Γεωργίου, Ταμίας
 5. Χριστιάνα Κωνσταντίνου, Β΄ Γραμματέας
 6. Γεώργιος Γεωργίου, Β΄ Ταμίας
 7. Ανθούσα Παναγιώτου, Μέλος
 8. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Μέλος
 9. Γιαννούλλα Πουργούρη, Μέλος
 10. Σάββας Μιχαηλίδης, Μέλος
 11. Ανδρέας Λεωνίδου, Ελεγκτική Επιτροπή
 12. Ανδρέας Ησαΐας, Ελεγκτική Επιτροπή

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βίντεο

Ανακοινώσεις

Λεύκωμα Εκδηλώσεων

Φωτογραφικό Άλμπουμ

© Copyright 2023 - Άγιος Θεόδωρος Σολέας / Designed & Developed by NETinfo Plc